top of page

història

L’Esplai Matinada-Pòrtics està format per la fusió de dos esplais, el Matinada i el Pòrtics, l’any 1991.

Per una banda, l’Esplai Matinada va ser creat l’any 1978 per un grup d’amics del barri del Farró. Inicialment acollits a la Parròquia de Santa Joaquima de Vedruna i definit com una entitat confessional. A L’any 1988 la Parròquia va demanar més implicació de l’esplai en la dinàmica de la Parròquia, i després d’una assemblea amb les famílies es va decidir marxar de la parròquia per desacord amb la proposta. Així va anar a parar al “Palauet”, una torre situada al barri de Vallcarca que havia estat desocupada i la gestió immobiliària la feia un pare de l’esplai.

D’altra banda, l’Esplai Pòrtics es crea al 1984, per un grups de famílies o monitors que surten de l’Esplai Pompeia. L’Esplai Pòrtics comença la seva activitat a l’Escola Jujol, de Gràcia, fins que al 1991 ha de deixar l’escola per desavinences amb la direcció.

Llavors el districte de Gràcia posa en contacte a l’Esplai Matinada i l’Esplai Pòrtics ja que totes dues entitats presentaven dificultats per seguir, el Matinada tenia molt pocs infants arran del canvi de barri mentre que el Pòrtics no tenia local per fer-hi activitat. Així és com es fusionen durant el curs i acaben organitzant els primers campaments junts a l’estiu de 1992.

Al 1993 l’Esplai Matinada Pòrtics ha de marxar del Palauet i decideix llogar un local al carrer Torrijos de Gràcia. Per poder mantenir el lloguer del local decideix organitzar les festes del carrer, dins el marc de la Festa Major de Gràcia.

Al 2003 el contracte de lloguer s’acaba i el propietari encareix molt la quota, de manera que de la mà del districte negocien fer ús de l’Escola Reina Violant de Gràcia, on s’hi està fins al 2014. De nou el desacord amb l’escola fa buscar un nou espai per l’entitat. Durant aquest mig any següent, l’esplai va estar fent els dissabtes carrer. Les reunions entre setmana dels diferents equips es feien a l’Espai Jove la Fontana, a bars o a cases particulars. Les assemblees dels monitors/es, que es fan un cop finalitzat els dissabtes, es feien a l’Espai Jove la Fontana, tot i disposar d’aquest espai públic i d’una sala on poder-nos reunir (reservada prèviament) sempre hi havia la possibilitat de no haver acabat l’assemblea quan tancaven l’edifici.   

L’any 2014, junt amb l'esplai Espurna de Gràcia vam aconseguir entrar al local del carrer Jaén núm. 7 mentre l’Ajuntament buscava un espai definitiu. L’espai era massa petit i poc adequat per fer-hi activitats. El local ha estat durant aquests sis anys en obres constants i amb algunes infeccions de rates. 

 

El 31 d’agost hem hagut d’abandonar el local després que Les Carmelites Missioneres, propietàries del local cedit, no ens renovés el contracte. Ens trobem doncs, sense local propi on poder reunir-nos, preparar les activitats, formar-nos, guardar el material i utilitzar també d'espai cobert els dissabtes. Tenim el nostre material repartit pel barri gràcies al jovent organitzat que ens ha donat suport, com el l'Agrupació Escolta Ramon Llull, l'Esplai GMM o el Casal Popular Tres Lliris. Entre tot això no hem tornat a sentir a parlar del local definitiu que en el seu dia ens va garantir el Districte. 

Actualment fem els dissabtes a l'Escola Rius i Taulet de la Plaça Lesseps i al carrer, de 16:30 a 19:30h.

bottom of page